Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

πρωτοχρονιά

οι πρώτες μέρες του σχολείου είναι εξίσου ποτισμένες με τρακ, όπως κάποτε, όπως τότε.
κι έχεις την χαρά να βλέπεις το προαύλιο να γεμίζει σιγά σιγά πλάσματα και βλέμματα,
όσο το ρολόι πλησιάζει την ώρα του αγιασμού.
ξέρεις τι θα δεις, τι θα ακούσεις, κάποιους τους θυμάσαι από την περασμένη χρονιά
σ'αυτούς θα προστεθούν νέα πρόσωπα γεμάτα αγωνία.
ο ήλιος θα ανέβει πάνω απ'τα κεφάλια μας όσο στεκόμαστε σε σειρές
και όσο κι αν μας προστάζουν για προσοχή ο νους μας είναι να γυρέψουμε γύρω μας γνωστούς μας φίλους ή έστω βλέμματα παρόμοια με τα δικά μας, 
που να λένε '' βαριέμαι'', ''δε θέλω να τελειώσει το καλοκαίρι'', '' γιατί να είμαστε εδώ και όχι σπίτι;'', ''θα γίνουμε φίλοι;'', ''πώς θα περάσει κι αυτή η χρονιά;''.
Τα βρίσκουν. Εμείς σαν μεγαλύτεροι κρυφογελάμε, σκουντιόμαστε μεταξύ μας και χαμηλόφωνα λέμε ο ένας στον άλλο ''για κοίτα τα πώς μεγάλωσαν σε τρεις μήνες; άντε τώρα να τα μαζέψεις! μήπως κι εμείς έτσι δεν ήμασταν στην ηλικία τους;''.
Για τους εκπαιδευτικούς ο Σεπτέμβρης είναι σαν την αρχή του έτους, 
μια χρονιά ξεκινά και χτίζεις πάνω της όλες τις προσδοκίες που ψάρεψες από τις διακοπές σου. Ντύνεσαι άγιος βασίλης και ελπίζεις να έχεις δώρα μέχρι να έρθουν πάλι τα χριστούγεννα, για τα παιδιά που είναι το ταξίδι σου κι η έννοια σου. 
Και είναι κάθε σχολική χρονιά σαν μια παράσταση που μέχρι να έρθει η μέρα της πρεμιέρας προβάρουμε τους ρόλους μας. εμείς ηθοποιοί με το χαμόγελο να πείσουμε γονείς και αγγελούδια πως όλα πάνε καλά σ'αυτόν τον τόπο.
κι αν δεν πάνε, εμείς δεν έχουμε άλλο σενάριο να παίξουμε. ζούμε με το χαμόγελο και τα παιδιά αυτό περιμένουν από εμάς. αλλιώς δεν έχει νόημα κανένας άη βασίλης.
ευχόμαστε, φιλιόμαστε, τσουγκρίζουμε και ονειρευόμαστε 
σ'αυτό τον κόσμο τον μικρό τον μέγα. με τους γκρινιάρηδες, τους μελένιους, τις στρουμφίτες και τους παπα στρουμφ όλου του σύμπαντος. στο στρουμφοχωριό δεν υπάρχει κρίση.
καλή μας χρονιά.




4 σχόλια:

Prisoned Soul είπε...

Καλή και δημιουργική χρονιά να έχετε καλέ μου δάσκαλε!!
Γιατί πρέπει να στο έχω ξαναπεί, δάσκαλοι σαν και σενα είναι απαραίτητοι, να αγαπούν τόσο τη δουλειά τους...!

marios104 είπε...

Σε ευχαριστώ ! Δε θα σε διαψεύσω , την αγαπώ πολύ και γι'αυτό όλο και με δυσκολεύει αυτό το παιχνίδι , όταν το σχολείο αφοπλίζεται.Αλλά την αγαπώ πολύ για να το βάλω κάτω.Σε φιλώ!

Ξενικός είπε...

καλή χρονιά!
ιερό το λειτούργημα.
Ξενικός

marios104 είπε...

@ Ξενικός: σε ευχαριστώ! λίγοι όσοι το βλέπουν σαν εσένα και το αναγνωρίζουν.